MaJic winnaar ORC klasse 24 uurs race!

We kozen voor de start in Enkhuizen Z op het Markermeer. Er zat net wat meer wind dan in het noorden leek het. Plan is om alleen de KG10 te ronden en dan meteen terug naar de sluis te gaan. Dat doen we en we ronden om 20:00 de KG alweer op het IJsselmeer. We denken dat de route langs Kornwerderzand, Harlingen, Vlieland, Texel, Den Oever een goede optie is en rekenen hem meerdere malen na. We doen het. De sluiswachter van Kornwerd schut ons snel en we bedanken hem op de VHF. We zijn om 00:40 door de sluis bij Kornwerd en pakken stroom mee op de Boontjes die bijna helemaal bezeild is. 

Blijft een spannende uitdaging, smal vaartwater, stroom mee, blinde tonnen. Navigator onderdeks met WINGPS op pc en tablet geeft de instructies aan de stuurman en uitkijk. We ontdekken bijna alle blinde (onverlichte) boeien en knallen er doorheen.

Onze ervaring met WinGPS van Stentec Navigation Software is super!!! Dan om Vlieland en Texel heen en weer naar binnen met door de kentering weer stroom mee. Dan komt de lastigste beslissing Den Over of toch nog een paar uur stroom mee naar Kornwerd. Na Kornwerd bij de Friese kust tot het midden van het IJsselmeer is vanaf 13:30 weinig tot geen wind voorspelt. De situatie lijkt enorm op die van twee jaar terug toen we daar een paar uur geparkeerd lagen. We beslissen naar Den Over te gaan. Dat is een lang kruisrak met niet teveel wind maar wel stroom mee waardoor het relatief mee valt. De sluis bij Den Oever duurt net langer dan leuk is. We zijn wel als ee

rste weg na de sluis waardoor we vrij water en wind hebben in de korte slagjes die je moet maken om er weg te komen. Op het IJsselmeer ronden we alleen nog de Sport-C, KR-A en via de WV19 varen we met zo’n 300 schepen naar de finish. We finishen na 23 uur en 45 minuten zeilen. Nog een kwartiertje over dus maar daarin hadden we geen extra rak kunnen zeilen. In Medemblik krijgen we de bevestiging dat de verwachte windstilte er inderdaad geweest is. Concurrenten lagen in de windstiltes vol met IJsselmeer vliegjes stil en wij hadden toen in ieder geval nog een beetje wind en gang. Na het plakken van de stickers op het wedstrijdformulier zien we al snel dat we eerste staan. Zou het dan … We eten een hamburger en drinken een biertje en tollen om 23:30 te kooi.

 

Zondagochtend zijn alle uitslagen verwerkt en YES, eerste. ORC2 en ORC overall. Super super super blij. Die kan van de bucketlist (winnen en rondje boven de eilanden in de 24 uurs race).


Bedankt voor alle support en het meezeilen van het thuisfront en bekenden op de wal!


Arnout, Cornelis, Gerard, Jauk, Michel en Henk